Вітаю Вас, Гість
Головна » Статті » Вчителю-предметнику » Конспекти уроків з основ здоров’я 6 кл


Урок № 5 Вікові вимоги до харчування

Урок № 5

Вікові вимоги до харчування

Мета уроку: розглянути поняття збалансованого харчування та його особливості в підлітковому віці; розвивати вміння учнів аналізувати та враховувати калорійність продуктів у щоденному раціоні.

Очікувані результати: учні повинні називати складові продуктів харчування підлітків; учні повинні розпізнавати ознаки порушення питного режиму; учні повинні пояснювати залежність вимог до харчування, питного режиму від інтенсивності фізичного і питного режиму.

Обладнання:                                                                                                                           

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Я людина, і ніщо людське мені не чуже. (Теренцій)

n    1. Організаційний етап

1.1. Привітання, фізкультхвилинка.

1.2. Перевірка присутності учнів: кількість за списком ______, кількість присутніх на уроці ________, відсутніх ____________.

1.3. Перевірка готовності учнів до уроку.

1.4. Перевірка готовності класного приміщення до уроку.

n    2. Актуалізація опорних знань

2.1. Перевірка індивідуального домашнього завдання.

2.2. Фронтальна бесіда.

1.   Для чого потрібно визначати масо-зростовий індекс?

2.   На що вказує значення індексу, якщо воно менше за норму?

3.   На що вказує підвищене значення масо-зростового індексу?

4.   У США кожна третя дитина має надлишок маси. Як ви вважаєте, з чим це повязано?

2.3. Розгадування загадок про продукти харчування.

2.4. «Асоціативний кущ».

Складання схеми на дошці за відповідями учнів.

— Чому виникають порушення фізичного розвитку?

 

 

n    3. Мотивація навчальної діяльності

3.1. Повідомлення теми уроку та формулювання разом з учнями мети та задач вивчення нового матеріалу.

3.2. Проблемне запитання.

— Чому збалансоване харчування особливо важливе саме для дітей та підлітків?

n    4. Етап засвоєння нових знань

План пояснення нового матеріалу

1.   Збалансоване харчування (пояснення з елементами бесіди, складання схеми).

а)   значення їжі для підлітків;

б)   характеристика поживних речовин;

в)   функції води та її значення для людини.

2.   Правила збалансованого харчування (пояснення з елементами бесіди):

а)   складання загальних правил збалансованого харчування;

б)   помилки в харчуванні;

в)   причини й ознаки харчових отруєнь.

3.   Режим харчування (пояснення вчителя).

4.   Обговорення пропонованого меню школяра (роздавальний матеріал).

Запитання до учнів:

— Чи достатній наведений раціон для дівчинки або хлопця?

— Як вплине на організм знижена калорійність їжі?

— Як вплине на організм збільшення калорійності їжі?

Узагальнення обговорення: рівень калорійності щоденного харчування повинен відповідати віку та статі підлітка.

n    5. Узагальнення та закріплення знань

5.1. Практична робота «Визначення калорійності щоденного харчування».

5.2. Індивідуальна робота за картками.

Картка № 1

1.   Чому людина вмирає, якщо її годувати лише вареним мясом?

2.   Чи може дитина самостійно корегувати свій раціон харчування? Відповідь поясніть.

Картка № 2

1.   Як вплине на дитину нестача кальцію в їжі?

2.   Проаналізуй свій раціон харчування та побудуй піраміду живлення за кількістю споживаних продуктів.

5.3. Розгадування кросворда.

5.4. Конкурс знавців віршів про овочі.

5.5. Робота з підручником.

5.6. Обговорення епіграфа уроку.

— Як на, вашу думку, слова Теренція можна віднести до теми нашого уроку?

5.7. Відповідь на проблемне запитання.

5.8. Диктант-пам’ятка «Їстівні гриби — вбирачі отрут».

n    6. Підбиття підсумків уроку

«Особистий кошик»

Учні складають у свій кошик корисні знання щодо харчування, щоб використовувати їх та поділитися з іншими.

n    7. Домашнє завдання, інструктаж щодо його виконання

7.1. Завдання для всього класу.

Підручник: ____________________________________________

Робочий зошит: ________________________________________

7.2. Індивідуальні завдання.

1.   Які продукти ти споживаєш упродовж тижня та в якій кількості (приблизно)?

3.   Добери малюнки або намалюй будь-які продукти харчування.

 

Можливо Вам це буде цікаво 


Категорія: Конспекти уроків з основ здоров’я 6 кл | Додав: uthitel (23.11.2012)
Переглядів: 3936 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]