Вітаю Вас, Гість
Головна » Статті » Класному керівнику » Бесіди з безпеки життєдіяльності дітей


Правила збирання грибів

Правила збирання грибів

Гриби — харчовий продукт, однак серед них є багато отруйних, що можуть спричинити сильні отруєння, а іноді й смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.

Під час збирання грибів слід уміти відрізняти отруйні гриби від їстівних. Надто отруйні: бліда поганка, мухомор, жовчний гриб, несправжні лисички й несправжні опеньки. Бліді поганки трохи схожі на шампіньйони, але в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в шампіньйонів — рожевий.

Мухомор легко впізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Інколи трапляються мухомори із сірими капелюшками.

Жовчний гриб (гірчак) та чортів гриб схожі на білий, але верхня частина їх ніжки вкрита малюнком у вигляді чорної або темно-сірої сіток, а м’якоть на зламі червоніє. Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червоно-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а з надламаної шапки лисички виділяється білий сік.

Збираючи опеньки, уважно оглядайте їх ніжки. В їстівних є кільце з плівки, а в несправжніх такої плівки немає, а пластинки під шапкою зеленкуваті.

Щоб не отруїтися грибами, будьте уважні під час їх збирання. Якщо знайдений гриб схожий на отруйний, якщо ви сумніваєтеся в його їстівності, краще не беріть такий гриб. У будь-якому випадку всі гриби, які ви назбирали, покажіть дорослій людині. Дуже старі плодові тіла їстівних грибів теж можуть бути отруйними.

Сморчки та деякі інші гриби перед споживанням слід двічі прокип’ятити, а воду після кожного кип’ятіння злити. Разом з водою, що зливається, видаляються отруйні речовини, які містяться в цих грибах.

Бліда поганка — смертельно отруйний гриб. Шапка зеленкувата, жовтувата, біла, а плівчасті залишки покривала на ній бувають рідко коли. Пластинки до висихання грибу — білі. Ніжка біла, з ніжним кільцем; унизу подібна на бульбу, з піхвою. М’якуш і споровий порошок — білі. Бліду поганку легко сплутати з печерицями, зеленушками та сироїжками.

Трапляються неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, які потрапили в зони їхнього росту. Правила збирання грибів

Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевно, що вони їстівні.

Гриби, яких ви не знаєте або які викликають у вас сумнів, не кладіть до кошика й куштуйте сирими.

Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне до бульби потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.

Коли збираєте пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не припуститися помилки, про яку згадано в попередньому пункті.

Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що виділяють молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, аби вимити гірку, шкідливу для шлунку речовину. Те саме слід зробити з валуями й сироїжками, що мають їдкий, гіркий присмак, та зі свинушками.

Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх неодмінно слід перекип’ятити (7–10хв.) у воді, щоб виварити отруту; воду після кип’ятіння вилити.

Ніколи не збирайте і не їжте грибів переслизлих, зморщених, червивих, зіпсованих.

Не їжте сирих грибів.

Якщо ж натрапите в лісі на бліду поганку, краще знищте її. Червоний мухомор залиште для лосів.

У печериць (щоб не переплутати їх з блідою поганкою) звертайте увагу на колір пластинок. У їстівного гриба пластинки с віком рожевіють, стають пурпурно-бурого кольору, а у поганок вони білі.

Не збирайте грибів поблизу доріг, у парках і дворах. Гриби накопичують отруйні речовини та стають непридатними для вживання в їжу.

Не можна їсти гриби дітям віком до 14 років. Вони можуть отруїтися навіть їстівним грибами.

Гриби слід піддавати обробці в день збирання або, принаймні, наступного ранку.

У жодному разі не довіряйте таким помилковим положенням:

·         отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний (отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах; бліда поганка пахне майже так, як і печериця);

·         усі гриби в молодому віці — їстівні;

·         личинки комах, черви й слимаки не чіпають отруйних грибів (личинки та слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби); опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби (потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, що містяться як в їстівних, так і в отруйних грибах);

·         цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, з-поміж яких є отруйні (побуріння або почорніння цибулі й часнику залежить від наявності в грибах ферменту тирозинази, що міститься як в їстівних, так і в отруйних грибах);

·         отрута з грибів видаляється після кип’ятіння впродовж кількох годин;

·         сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;

·         молоко скисає від наявності ферменту на зразок пепсину й органічних кислот, що можуть міститися як в їстівних грибах, так і в отруйних.

Можливо Вам це буде цікаво 


Категорія: Бесіди з безпеки життєдіяльності дітей | Додав: uthitel (01.12.2012)
Переглядів: 6989 | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]